Кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус, може да доведе до спад в световното производство на стойност от 28 трилиона долара през следващите пет години. 

Това заяви директорът на Международния валутен фонд - българката Кристалина Георгиева, по време на речта си преди откриването на конференцията по есенните срещи на Фонда, които се правят всяка година. 

По нейните собствени думи - МВФ предвижда спад на световния брутен вътрешен продък с до 4,4%, което е малко, но съществено подобряване на очакванията, спрямо прогнозите от преди няколко месеца. Ревизирано е и предположението за възстановяването като се очаква то да достигне до 5,2% през следващата година. 

"Пътят на всички страни за излизане от кризата ще е труден, неравен, несигурен и предразположен към спънки. Най много се тревожа за оттеглянето на подкрепа  за работниците и фирмите преждевременно, защото това може да причини вълна от фалити и огромно нарастване на безработицата", каза Георгиева. 

Именно затова и МВФ, и Световната банка апелираха едновременно - нека богатите страни да продължаат да подкрепят работниците и предприятията. Георгиева се обърна специално и към Китай и частните заемодатели, като поиска от тях да направят повече за облекчаване на тежестта от задълженията на най-уязвимите страни. 

МВФ при всички положения ще продължи да помага, както винаги е сме правили, обяви Георгиева, но подчерта, че въпреки ревизираните прогнози нагоре, тази икономическа криза продължава да бъде най-тежката след Голямата депресия. 

Георгиева за втора поредна година открива годишната среща с цитат от руски автор. Сега използва фрагмент от стихотворение на поета Аполон Майков - "Не казвайте, че няма спасение".